Marketingová stratégia malej firmy

Marketingový svet je plný stratégií, ktoré sľubujú úžasné výsledky, no často zhasnú rýchlejšie ako vlanajšie trendy.

Existuje však marketingová stratégia, ktorá sa osvedčila pre malé firmy takmer vo všetkých odvetviach: marketingová metóda zotrvačníka.

Na rozdiel od krátkodobých marketingových taktík, ktoré sa menia na základe najnovších algoritmov a trendov, marketingový prístup zotrvačníka vám umožňuje vybudovať silnú marketingovú základňu, ktorá vám prinesie výsledky na ďalšie roky.

V BPCompany nechceme nič iné, len aby vaša firma uspela. Výsledkom je, že v 2. časti blogu rozoberáme marketingovú metódu zotrvačníka a to, čo z nej robí najlepšiu marketingovú stratégiu pre malé firmy v roku 2024.

Marketingovú metódu zotrvačníka možno rozdeliť do štyroch fáz – pričom každá fáza vychádza z poslednej a generuje väčšie výsledky:

  • Pochopte svoje publikum a vytvorte jasné posolstvo špeciálne pre neho
  • Budovanie pevných základov so strategicky vybudovanou webovou stránkou optimalizovanou pre SEO
  • Vytváranie obsahu a predajného lievika, ktoré dobre poslúžia vášmu ideálnemu klientovi
  • Propagácia vašich produktov, služieb a obsahu

Prvé dve fázy sme popísali v článku Najlepšia marketingová stratégia pre malé firmy v roku 2024  1. časť.

Dnes si vysvetlíme 3. a 4. fázu marketingovej metódy zotrvačníka.

  1. Vytvorte obsah a predajný lievik, ktorý dobre poslúži vášmu ideálnemu klientovi.

Keď máte strategicky vybudovanú webstránku, môžete prejsť k rozvoju obsahovej marketingovej stratégie a predajného lievika, ktorý bude dobre slúžiť vašim ideálnym klientom. To povzbudí vaše publikum, aby pokračovalo v interakcii s vašou malou firmou.

Vytvorte obsahovú marketingovú stratégiu a predajný lievik

Pri vytváraní obsahovej marketingovej stratégie alebo predajného lievika je dôležité zvážiť cestu kupujúceho. Ide o proces, ktorým prechádzajú potenciálni zákazníci, keď sa rozhodujú o kúpe produktu alebo služby. Zahŕňa tri etapy:

Informovanosť: Niekto má problém, ale musí si byť toho vedomý.

Úvaha: Niekto skúma spôsoby, ako vyriešiť svoj problém.

Rozhodnutie: Niekto je pripravený urobiť rozhodnutie.

Keď budete mať na pamäti cestu zákazníka, budete môcť vytvárať obsah, ktorý zaujme väčšiu časť vášho publika a povedie k vyššiemu predaju.

Získanie vašich potenciálnych zákazníkov na cestu vášho kupujúceho začína obsahom – stratégiou, v ktorej vytvárate a zdieľate hodnotný a relevantný obsah, ako sú blogové príspevky, videá, podcasty a príspevky na sociálnych sieťach, aby ste prilákali potenciálnych zákazníkov.

Predajný lievik, čo je rámec marketingu obsahu, potom premieňa potenciálnych zákazníkov na platiacich tým, že im slúži, buduje dôveru a prezentuje váš produkt alebo službu ako riešenie ich problémov.

Na dokončenie tejto fázy marketingovej stratégie zotrvačníka musíte vyvinúť päť marketingových prvkov:

  • Povedomie cez obsah
  • Vstupná stránka nákupnej úvahy (nazývaná aj stránka prihlásenia)
  • Ponuka generujúca dopyty
  • Automatická E-mailová kampaň
  • Pristávajúca stránka kde sa zákazník rozhodne

 

  1. Propagujte svoje produkty, služby a obsah.

Posledným krokom marketingovej metódy zotrvačníka je propagácia. V tejto fáze budete propagovať všetky časti, ktoré ste vytvorili v troch predchádzajúcich fázach.

Keď hovoríme o propagácii, máme na mysli viac ako zdieľanie vášho obsahu na sociálnych sieťach. Áno, organické príspevky na sociálnych sieťach sú skvelým spôsobom, ako osloviť svoje publikum, ale kvôli neustále sa meniacim algoritmom tieto príspevky už pre vašu malú firmu nestačia.

 

S ohľadom na túto skutočnosť musíte rozšíriť svoje propagačné postupy o organické príspevky na sociálne médiá, aby ste mohli efektívne osloviť a spojiť sa so svojím publikom. Niektoré z najlepších foriem tejto propagácie zahŕňajú:

Reklamy na sociálnych sieťach

Google reklamy

Edukačné e-mailové kampane

Cielené e-mailové kampane

Reklamy na sociálnych sieťach

Napriek zníženému dosahu organických sociálnych médií zostáva reklama na sociálnych sieťach vysoko efektívnym a potenciálne nákladovo efektívnym prostriedkom na oslovenie vašej cieľovej skupiny.

Každá platforma sociálnych médií má svoj jedinečný prístup k reklame, pričom hlavné platformy ako Facebook a Instagram často prinášajú nové možnosti. S ohľadom na túto skutočnosť je dôležité porozumieť zložitosti reklamy na sociálnych sieťach, konkrétne na platformách, ktoré navštevujú vaši ideálni klienti.

Kľúčom je zamerať svoje úsilie a zdroje na kanály, kde je vaše cieľové publikum najaktívnejšie, či už prostredníctvom organických alebo platených sociálnych médií.

Google Ads

Keď ľudia hľadajú produkt alebo službu, väčšina sa obráti na Google. Teraz, zatiaľ čo uprednostňujete organické hodnotenie (čo znamená, kde sa vaša webstránka a obsah umiestňujú na stránkach Google ako bezplatné záznamy), odporúčame vám používať reklamy Google ako malá firma, pretože môžete zaistiť, že vaše webové stránky a obsah budú medzi prvými uvedenými vo vyhľadávaní Google.

Udržiavacie E-maily

Zatiaľ čo sociálne médiá a reklamy Google sú vysoko efektívne formy propagácie, e-mailový marketing má tendenciu mať jednu z najvyšších ROI, pokiaľ ide o marketingové taktiky s „odhadovanou návratnosťou 2,70 € za každé vynaložené 1 EUR“.

S ohľadom na túto skutočnosť sú e-maily so starostlivosťou  alebo e-maily, ktoré sa posielajú potenciálnym zákazníkom na základe ich záujmov, skvelým spôsobom, ako naďalej propagovať svoju firmu a spojiť sa so svojím publikom. Tieto e-maily môžu obsahovať rôzne veci, ako sú oznámenia o produktoch, tipy, inšpirácie, aktualizácie a ďalšie. Odporúčame vám posielať aspoň dva výživné e-maily mesačne, aby vaša firma zostala v popredí pozornosti a bola v spojení s vaším publikom.

 Cielené e-mailové kampane

Pravidelné posielanie e-mailov celému zoznamu e-mailov s e-mailami na podporu je skvelé, ale pravdepodobne dosiahnete ešte väčší úspech prostredníctvom cielených e-mailových kampaní – e-mailových kampaní pre konkrétne podsekcie vášho publika, ktoré už prejavili záujem o konkrétne produkty, služby alebo typy obsahu.

Tieto cielené e-maily vám umožňujú lepšie slúžiť vášmu publiku a riešiť jeho špecifické problémy – čo v konečnom dôsledku zvýši pravdepodobnosť, že s vami budú obchodovať.

Či už hľadáte najlepšiu marketingovú stratégiu pre malé firmy v roku 2024 alebo osvedčenú marketingovú stratégiu, ktorá vám prinesie dlhodobé výsledky, odpoveďou je marketingová stratégia zotrvačníka.

Ide o plnohodnotný systém, ktorý bude prinášať výsledky aj v nasledujúcich rokoch. Preto vás a váš tím chceme v roku 2024 povzbudiť, aby ste implementovali túto metódu, aby ste mohli mať marketingovú stratégiu, ktorá bude fungovať rovnako tvrdo ako vy – v tomto roku aj po ňom!

Zdieľajte náš článok